Netlei – hur fungerar Netlei?

Netlei är en ny tjänsteleverantör av LEI. Denna LEI-tjänsteleverantör erbjuder registrering och förnyelse av lei-nummer på den svenska marknaden. Bakom tjänsten står det svenska företaget Netlei AB som grundades så sent som 2020. Med en unik teknologi och snabb ansökningsprocess försöker man nu vinna marknadsandelar från företag så som NordLEI, LEI Registrering och SverigeLEI.

Netlei är en officiell registreringsagent till den ackrediterade LOU:n RapidLEI. Ubisecure Oy RapidLEI är även den Local Operating Unit som LEI Registering är registreringsagent för. RapidLEI har ett giltigt tillstånd från GLEIF att utfärda leikoder. Således kan du lita på att allt går rätt till om du vänder dig till Netlei för att registrera eller förnya lei nummer.

Vad gör Netlei?

Netlei bedriver en verksamhet som går ut på erbjuda beställning av lei nummer via en digital plattform. Man påstår sig vara snabbast på marknaden och detta får man förmoda beror på den nya och unika teknologin som används. Företag, organisationer och andra juridiska personer kan både beställa en ny leikod samt förlänga befintliga koder via plattformen. Det kan man nämligen behöva göra i de fall som banken kräver LEI. Betalning sker smidigt via kort eller faktura. Dessvärre är priserna hos Netlei bland de högre på marknaden vilket nog kan få en del potentiella kunder att vända på klacken i kassan.

Då Netlei inte är någon Local Operating Unit (LOU) så utfärdar man inte själva några lei-koder. Istället administrerar man enbart beställningen av LEI samt validerar de uppgifter som företag och organisationer skickar in. Utfärdandet sker istället av RapidLOU som är Netleis samarbetspartner och ackrediterad LOU.

Netlei
Netlei är ett svenskt företag som erbjuder en plattform för beställning av LEI

Priser hos Netlei

När det gäller priserna hos Netlei så är dessa bland de dyrare på marknaden. Den som enbart har fokus på att registrera sin leikod billigast bör således vända sig till en annan aktör. Hos Netlei gäller olika priser beroende på om du ska göra en ny beställning eller om du ska förnya befintlig LEI. Rent prismässigt är det mer förmånligt att förnya än att registrera. Vidare ger man precis som många andra LEI-tjänsteleverantörer rabatt vid flerårig registrering- eller förnyelse.

Vill du registrera en ny LEI hos Netlei så kostar en sådan beställning 1190 kr + moms. Koden är då giltig i 1 år innan den måste förnyas igen. Väljer du att registrera LEI för 3 år så kostar detta 3190 kr + moms. En 5-årig registrering har ett pris på 4990 kr + moms.

Du som redan har en LEI men som behöver förnya denna kan göra detta hos Netlei. Du betalar då 790 kr + moms för en 1-årig förnyelse. För en 3-årig förnyelse får du betala 2190 kr + moms. Slutligen kan du förnya för 5 år i rad och betalar då totalt 3490 kr + moms.

Tjänster hos Netlei

I dagsläget erbjuder Netlei beställning av ny LEI samt förnyelse av befintlig LEI. Vad vi kan se så har man idag ingen tjänst för ren överföring av LEI från en annan registreringsagent till Netlei. Man kan dock välja att överföra sin kod till Netlei i samband med att man förnyar sin LEI.

Hos Netlei har du även möjlighet att söka i databasen över lei-koder. På så sätt kan du enkelt se om ett företag eller en organisation har en giltig lei-kod samt vilken LOU som utfärdat koden. Du kan även söka på ditt egna företags LEI för att se när det är dags att förnya ditt leinummer.

Hos Netlei finner du även allmän information om LEI samt kan läsa mer om hur du lägger in din kod hos bland annat Avanza och Nordnet.