LEI till stiftelse
Har du en stiftelse som handlar med värdepapper eller derivat? I sånna fall behöver du skaffa en LEI-kod till denna stiftelse. Detta i enlighet med EU-regler som gäller sedan 2018. Reglerna gäller för de stiftelser som är aktiva på Europeiska finansiella handelsplatser så som Nasdaq Stockholm. En LEI kod är nödvändig för din stiftelse oavsett om det handlar om att ställa ut en position eller att stänga den. Utan en giltig LEI kommer du att nekas att genomföra en transaktion på de Europeiska börserna. Du kan smidigt registrera en LEI kod till din stiftelse via formuläret nedan. Fyller du i formuläret innan 16:00 så kommer din stiftelse att inneha en Legal Entity Identifier redan samma dag.
Vad är LEI?
LEI eller LEI-kod är en förkortning av Legal Entity Identifier som är en global identifieringskod för företag, organisationer, stiftelser och andra juridiska personer i Sverige. En LEI fungerar som ett identifikationsnummer som används för att förenkla arbetet för myndigheter i samband med transaktioner på värdepappersmarknaden. Tack vare kravet på LEI kan berörda myndigheter enkelt identifiera olika parter i en värdepapperstransaktion. Detta ökar både transparensen på värdepappersmarknaden samt insynen i de enskilda affärerna.
En LEI kod består av 20 alfanumeriska tecken och koden är unik för varje enskild stiftelse. Varje enskild Legal Entity Identifier är baserad på standarden ISO 17442. Koden är giltig i ett år från registrering och därefter måste LEI numret förnyas för att vara aktivt. Utan en giltig LEI kod kommer du att nekas att göra värdepappersaffärer för din stiftelse.
Hur skaffar jag LEI till min stiftelse?
Oavsett om du har en pensionsstiftelse, en familjestiftelse eller en annan typ av stiftelse så gäller kravet på LEI vid handel med värdepapper. Det enda undantaget är om din stiftelse har en kapitalförsäkringsdepå. I detta fall är det nämligen försäkringsbolaget som står som ägare av placeringarna och inte stiftelsen. Din stiftelse behöver heller inte ha ett LEI nummer om stiftelsen handlar med icke börshandlade fondandelar eller med onoterade aktier.
För att skaffa en LEI till din stiftelse behöver du bara göra en ansökan i formuläret här ovan. Du kan välja att ansöka om LEI för 1, 3 eller 5 år. När du skickat in din ansökan är det dags att betala för din LEI. Detta kan du göra med kortbetalning, bankgiro, Paypal eller banköverföring via Trustly. När din LEI ansökan är betald och bearbetad kommer du att få kvitto och bekräftelse via mail. Via formuläret ovan kan du även förnya LEI kod till din stiftelse.
Vad kostar LEI till stiftelse?
Kostnaden för LEI till stiftelse varierar mellan olika utförare och tjänsteleverantörer. Beroende på vilken leverantör du vänder dig till kan du räkna med att få betala mellan 680-1200 kr. Här på Leiregister.se erbjuder vi ett av marknadens lägsta pris för registrering och förnyelse av LEI till stiftelse. Hos oss kan du registrera LEI kod till din stiftelse från 530 kr per år. Detta förmånliga pris gäller för dig som gör en 5-årig registrering eller förnyelse. Om du istället vill registrera- eller förnya LEI för ett år i taget så kostar detta 690 kr per år. I detta pris ingår den obligatoriska avgiften till GLEIF. Du kan läsa mer om våra priser för LEI i vår prislista.
Hur vet jag att vår LEI är giltig?
Är du osäker på om din stiftelse har en giltig LEI kod eller inte så kan du enkelt ta reda på detta. Hos GLEIF som är den internationella organisation som står bakom och ansvarar för LEI-systemet kan du söka på din stiftelse eller ditt LEI nummer. GLEIF står för Global Legal Entity Identifier Foundation och deras sökfunktion hittar du här.
I GLEIF’s databas som även kallas The Global LEI index ryms alla existerande Legal Entity Identifiers. Databasen kan användas för att söka på samtliga innehavare av LEI. Detta oavsett om det handlar om stiftelser, aktiebolag, organisationer eller andra juridiska personer.