LEI hos Nordnet

Använder du nätmäklaren Nordnet för att sälja- och köpa börsnoterade värdepapper inom företaget så är en giltig LEI ett måste. Detta på grund av de EU-regler som började gälla under 2018. Utan en LEI hos Nordnet så kommer ditt företag nekas att göra transaktioner med värdepapper. Detta gäller inte bara när du ska köpa nya värdepapper utan även vid försäljning av befintligt innehav.

Det nya reglerna kring LEI medför att transparensen på finansmarknaden ökat. Finansinspektionen kan enklare sköta tillsynen och skyddet för dig som kund blir helt enkelt bättre. Hos Nordnet är det idag inte möjligt att handla- och flytta marknadsnoterade värdepapper för ett företag som inte innehar en leikod. I denna guide får du mer information om vad som gäller för LEI hos Nordnet. Vi går även igenom hur du snabbt och enkelt skaffar dig en Legal Entity Identifier så att du kan börja göra transaktioner hos Nordnet och andra nätmäklare igen.

Ansök om LEI först

Är du företagskund hos Nordnet och redan har en aktiv LEI så kommer Nordnet att kunna inhämta koden automatiskt. Har du däremot inget lei-nummer idag så måste du ansöka om LEI först. Att ansöka om Legal Entity Identifier är enkelt och tar inte mer än några minuter om du vänder dig till rätt LEI-tjänsteleverantör. I Sverige finns det en handfull registreringsagenter att välja mellan. Priserna hos dessa aktörer skiljer sig stort och därför bör du alltid jämföra olika LEI-leverantörer innan du gör din ansökan. Här på Leiregister.se kan du registrera lei kod till en av marknadens billigaste priser. Vi samarbetar med den ackrediterade LEI-utfärdaren RapidLEI. På så sätt kan du vara säker på att allt går rätt till när du registrerar din lei kod hos oss.

Om du tidigare haft en lei kod som du glömt att förnya så är denna kod ej aktiv idag. Med anledning av detta kommer du inte att kunna handla med värdepapper hos Nordnet. Istället måste du först förnya LEI innan du kan genomföra dina önskade transaktioner. Du kan välja att förnya LEI under 1, 3 eller 5 år. Väljer du att förnya för flera år i taget så sköter LEI-tjänsteleverantören administration och årlig förnyelse under kontraktstiden. Ett lei-nummer har en giltighetstid på ett år innan den förfaller.

LEI hos Nordnet
För att kunna handla börsnoterade värdepapper hos Nordnet krävs en giltig Legal Entity Identifier (LEI)

Nordnet registrerar lei automatiskt

I samband med att du registrerar LEI hos en tjänsteleverantör skriver du in ditt företags organisationsnummer. Genom att du gör så så kommer Nordnet automatiskt att kunna läsa in din leikod. Du behöver således inte själv aktivt göra något i ditt konto hos Nordnet för att koden ska registreras. Notera dock att detta enbart gäller företag i Norden.

För dig med företag utanför Norden kommer automatisk registrering hos Nordnet inte vara möjlig. Istället får du efter det att du ansökt om en Legal Entity Identifier skicka in koden till Nordnet via ett meddelande i depån. Därefter kommer du att kunna handla med värdepapper hos nätmäklaren igen.

Är du företagskund hos Nordnet så krävs det en lei kod för nästan all handel med värdepapper. Undantaget är kapitalförsäkringar. Har ditt företag en kapitalförsäkring hos Nordnet så är det försäkringsbolaget som står som den formella ägaren till de instrument som finns placerade inom försäkringen. Därmed krävs det ingen LEI vid handel med enbart kapitalförsäkringar.

Vanliga frågor & svar

Alla företag i Europa som handlar med värdepapper hos Nordnet behöver ange en giltig LEI.

Ja, trots att du enbart säljer befintligt innehav hos Nordnet behöver du en leikod.

Då kommer du att nekas att handla- och flytta värdepapper hos Nordnet.

Har din leikod förfallit så måste du förlänga denna för att kunna genomföra värdepapperstransaktioner hos Nordnet och andra banker- och nätmäklare.

Har du en giltig LEI kod så behöver du inte registrera denna hos Nordnet om du har ett företag i Norden. Nordnet kommer automatiskt att registrera koden.

Tänk på detta

Har du ingen leikod idag så bör du alltså genast registrera en om du ämnar att handla med värdepapper på den europeiska marknaden. Utan giltig Legal Entity Identifier så kommer både Nordnet och andra banker neka ditt företag att genomföra transaktioner. Detta gäller oavsett om du tänkt handla värdepapper eller bara sälja av befintligt innehav. Även om det inte är aktuellt att handla med värdepapper idag så kan det bli det. Då vill du vara väl förberedd med en giltig leikod så att du kan direkt kan handla de värdepapper du är intresserad av hos Nordnet. Du slipper fördröjning eller krångel på grund av att det inte finns någon existerande LEI knutet till ditt bolag.

För att registrera en LEI behöver du bara ha tillgång till grundläggande information om ditt bolag. Innan ansökan kan det därför vara bra att plocka fram uppgifter så som organisationsnummer, företagsnamn och företagsadress. Dessa uppgifter kommer du att behöva ange i samband med att du gör en ansökan om Legal Entity Identifier.